Lucid Dreaming Project - Fyzické tělo a smysli

Moderátor: Lucid Dreaming Project

Uživatelský avatar
ATA
Příspěvky: 1600
Registrován: stř, 28. kvě 2008, 18:55
Bydliště: Litovel
Kontaktovat uživatele:

Lucid Dreaming Project - Fyzické tělo a smysli

Příspěvekod ATA » pon, 30. led 2012, 02:11

Pročvičení těla - sníženi svalového napětí
Pro dosáhnutí hluboké relaxace je velmi důležité co nejvíce zeslabit signály z těla, u některých smyslů to jde relativně snadno (zavázaní oči , špunty do uší)
ale u propriorecepce je to obtížnější .Propriorecepce je smysl který nám podává informace o tom v jaké poloze jsou části našeho těla , pouuživá na to signály z několika tipů receptorů pro nás je důležité jen to že převážně snímají jak moc jsou napjaté svaly (na základě poměru napětí různých svalů urči polohu části těla ) .Napětí svalů (svalový tonus) pokud je zvýšené tak muže způsobovat problémy jako ztuhlost krku nebo která muže přecházet až v bolest ( převážně stále signál z proprioreceptorů).

Nejdříve je dobré co nejvíce snížit globální svalový tonus (viz. předchozí část metody na energetické očistění) ušetří to hodně práce v pozdějších fázích.
Ideální by bylo uvolnit každý sval v těle a rozmasírovat každý blok ale to by zabralo spousty času (je vhodné na tom průběžne pracovat), proto využijeme poznatku že většina napětí v těle je soustředěna jen do pár svalů .Uvolnění těchto svalů také slouží jako spánkový signál .Napětí ve svalu také není rozloženo rovnoměrně vetšinou je napjatý jen nějaký svalový snopec a ne celí sval více napětí je také na uponech svalu.Proto jsou následující postupy zaměřeny hlavně na tyto nejproblematičtější místa kterým se říká myofacial triger point - Trp.
Většina lidí má problém se stejnými místy je to hlavně hlava , krk a ramena a případně záda na tyhle části je potřeba se zaměřit nejvíce.
Obrázek


Stejné problematické části ukázali i pokusné pasivní relaxace se subjektivním hodnocením stavu - rychlosti uvolnování jednotlivých částí .1 2 3 4

DULEŽITÉ !!!
Ještě před začátkem odstranování negativní energie zkontrolujte celé tělo -kde je napětí,ztuhlost kde to bolí.Tohle je tak jediná využitelná věc na negativní energii ukáže nám kde v těle je oslabení,ztuhlost,začínající nemoc,toho můžeme později využít při procvičení těla a léčení . Negativní energie - stresové hormony a aktivní části mozku zaměřené na negativni pocity : blokují produkci enedorfinů které blokují bolest, limbický systém ovládá svalový tonus ... Po odstranení negativní energie by měli být svaly docela dobře uvolněné , snížilo se svalové napětí v celém těle .
TO DO : přesunout do čistění přidat podrobnosti

Cvičeni vždy až po metodách odpojeni,štít,očistění ,napojení !!
platí pro jakékoli cvičení a sport zvýší to výkonost a sníží rizika poškození svalů

Postup .

Zjištění kde jsou největší problémy
U každého bude napětí trošku jinde proto si dělejte poznámky o stavu před odstraněním negtivní energie , cvičení ,relaxace.


Lokalizace : Jak najít problémový sval

Bolest a ztuhlost způsobená napětím svalu muže být od vlastního svalu i dost daleko.
Proto se podívejte na tyto obrázky reflexních zon a lokalizujte sval který dělá problémy
(křížkem jsou označeny nejčastějši Trp a červené tečky označují projektovanou bolest a napětí)

podrobnosti:http://www.myofascialtherapy.org/sympto ... index.html
Obrázek
Obrázek
Obrázek



Lokalizace : Jak najít problémový Triger ponit [/size]

Teorie:
Palpací (hmatem pomocí prstů) lokalizovat nejprve zkrácený sval, následně tuhý svalový snopec a nakonec oblast tohoto kontrahovaného pruhu, který vykazuje nejvyšší
napětí a bod, který jeví největší citlivost. V postiženém svalu je hmatatelný tuhý svalový snopeček s TrP (bodem), který je při ischemické kompresi, přebrnknutí velmi citlivý až bolestivý.

Obrázek
Obrázek

Hledání je vhodně spojit z uvodním třením (vhodné na nalezeni ztuhlého svalu) a vtíráním (na nalezení Trp ).

Tření – je to základní hmat. Nanášení masážního prostředku, propracovávají se povrchové části organismu. Připravuje organismus na zatížení (další hmaty) – mechanické předehřátí. Je to nejuniverzálnější hmat, který se dá zařadit kdykoliv. Provádí se celou dlaní, bříšky prstů, hřbet ruky.Provádí se dlouhými tahy a ruka působí nejprve malým tlakem, který se zvyšuje a ke konci hmatu se ubírá na jeho intenzitě.

Ošetření kůže
Metodou kožního tření vyšetřujeme HAZ na kůži, v jejich oblasti nacházíme zvýšený odpor, následkem
zvýšené potivosti, a obvykle sníženou protažitelnost. Vyšetřovanou část kůže mírně odtáhneme od
sebe, cítíme-li tuhý, neelastický odpor (bariéra), neměníme velikost tahu, pouze čekáme na povolení
bariéry na tzv. fenomén tání

Vytírání a roztírání
Má podobný účinek jako tření, provádí se hlavně palci a prsty a masér působí větším tlakem. Tímto hmatem se působí do hloubky (na podkoží, svaly, šlachy, klouby a kloubní pouzdra a uvolňují se chorobné výpotky a usazeniny). Vytírání a roztírání se provádí krouživými a spirálovitými pohyby.

Trp a další problémy se dají poznat i energeticky stačí přejet rukou par cm nad kuží , mohou tam být také výrazné změny teploty .
thermocam :Obrázek

Působeni na TrP

Metoda Ischemické komprese IK
Napětí na svalu není rovnoměrně rozloženo a existují body kterými můžeme sval velmi rychle uvolnit .
Aplikace silnějšího, hlubokého a trvalého tlaku palce na trigger point
Tlak se udržuje tak dlouho, dokud nedojde k tzv. „fenoménu tání“ - uvolnění napětí v TrP.
cca 30-60 sekund ,většinou se na bod zatlačí po 10s se tlak zvýší a za 20s se bod prudce pustí.
Dá se tlačit i déle ale asi bude vhodnejší dělat tak max minutové a udělat jich víc než třeba jeden 3 min.
Bolet by to melo ale zas moc měla by to byt přijemná bolest nebo lépe řečeno bolest spojená z příjemým pocitem.
Trp je na dotek vetšinou jako kulička připadně pás pokud je napjaté celé vlákno při ztlačení občas přebrnkne -někam se posune ne moc přijemný pocit .
note: posilováni ani silné protahování nepoužívat před IK TrP riziko poškození svalu

Masáž svalových uponů
Promasírovat - většinou se masíruje krouživým pohybem příčně na sval jako by brnkání na struny .
Čím více tlačíme tím pomalejšÍ dělat pohyb.
(oblasti působení mohou být stejné jako u bodů)


Masáže

Řazení hmatů

Tření – je to základní hmat. Nanášení masážního prostředku, propracovávají se povrchové části organismu. Připravuje organismus na zatížení (další hmaty) – mechanické předehřátí. Je to nejuniverzálnější hmat, který se dá zařadit kdykoliv. Provádí se celou dlaní, bříšky prstů, hřbet ruky.
Vytírání, roztírání – hmat již razantnější, propracování do větší hloubky. Propracovávají se svaly, šlachy, tuková tkáň, úpony, mezikostní prostory, kloubní systémy. Ovlivnění vstřebání otoků, výpodků a usazenin.
Hnětení – propracovávají se dlouhé bříškaté svaly.Důležitá relaxace. Větší síla na svalovinu.
Vlnivé – vytvoření větší řasy, kterou protichůdným pohybem obou ruk. Palec v opozici ostatním prstům, krouživým pohybem posouváme řasu dále.
Krouživé – palec v opozici proti ostatním prstům. Provádí se na vyvinutých svalech. Nadzvedávání a propracovávání svaloviny.
Přerušovaný tisk – krátce vydatně uchopit – stisk – uvolnění. Nesmí bolet ani štípat.
Převálení – provádí se na končetinách, protichůdným pohybem dlaní.
Protlačování – dělá se jen na velkých, vyvinutých svalovinách nebo na velkých plochách. Dělá se pěstí, špetkou, hruškou, celou dlaní.
Tepání – nárazové úkony, rytmické, stále stejný tlak. Propracování tkáně až k okostici. Intenzita silná. Dělá se oběma rukama střídavě. Masérova ruka musí být uvolněna (uvolněné zápěstí). Pozor na hrany.


Úvodní tření
Provádí se dlouhými tahy a ruka působí nejprve malým tlakem, který se zvyšuje a ke konci hmatu se ubírá na jeho intenzitě.

Vytírání a roztírání

Má podobný účinek jako tření, provádí se hlavně palci a prsty a masér působí větším tlakem. Tímto hmatem se působí do hloubky (na podkoží, svaly, šlachy, klouby a kloubní pouzdra a uvolňují se chorobné výpotky a usazeniny). Vytírání a roztírání se provádí krouživými a spirálovitými pohyby.

Hnětení

Tento hmat se používá především k tomu, abychom propracovali bříškaté a mohutné svaly. Hnětení se provádí především na končetinách, ovlivňuje zejména krevní a mízní oběh, zvyšuje se a urychluje přeměna látek ve svalech. Většina hnětacích hmatů se provádí protichůdným vlnovitým pohybem.

Tepání

Jsou to střídavé údery obou rukou maséra, které mají účinek tonizující. Tepeme napříč svalovým vláknem, u tohoto hmatu je výjimka, u všech ostatních hmatů působí masér na svaly v průběhu svalových vláken, ale u tepání právě naopak. Neprovádí se na místech, kde se nachází kosti, které nejsou uložené hluboko pod svaly.
Chvění a vibrace
Slouží především k uklidnění a zrelaxování organismu. Tento hmat má především sestupný charakter. Provádí se vlnovitě stejně jako hnětení.

Závěrečné tření

U klasické masáže se na tento hmat nesmí zapomínat, užívá se k úplnému zklidnění a uvolnění organismu. Hmat se provádí stejně jako úvodní tření.



Ošetření podkoží

Vytvoříme kožní řasu tvaru podkovy či „esíčka“ a po dosažení bariéry opět čekáme na fenomén tání.
Tato technika je velice účinná u zkrácených povrchových svalů, které lze řasit, a u jizev. Nelze-li
vytvořit řasu lze působit tlakem, kdy lehkým tlakem dosahujeme bariéry a následného fenoménu tání.


Ošetření facií

Jejich uvolnění hraje významnou roli při funkčních poruchách, snažíme
se obnovit jejich protažitelnost a odstranit patologické bariéry. Po dosažení předpětí vyčkáváme až
se dostaví fenomén tání, a tím i normalizace funkce.
Při terapii využíváme pohybů očí a dýchání.

Jak vidíte možných technik je spousta a to jsem se snažil vybrat jen ty kde není nutně potřeba pomoc další osoby nebo složité vybavení .
Na tohle tam nejsem expert takže pokud se v tom někdo vyzná lepe tak napište .Pokud vás zajímají podrobnosti o tom jak a proč metody funbgují tak třeba tady :
http://theses.cz/id/pbwtoj/116107-757397057.pdf

Pomůcky na masáž
Pokud na bod nemůžete dosáhnout najdete si vhodnou pomůcku muže to být cokoli použijte představivost
Velice oblíbené je například používaní tenisáků mezi postel a záda ,nebo třeba i ve vaně kde je mnohem vetší učinnost díky prohřátí.
na masáž krku se dají použít 2 tenisáky zavázané v ponožce .Pokud je tenisák moc velký a do bodu nezapadne najdete něco menšího ,můžete třeba udělat uzel z/na tričku
použit se dají i tromlované polodrahokamy nebo třeba orgonit .


Protahování
Nestačí jen otočit hlavou tam a zpátky je to třeba udělat honěkrát třeba 50X a s hodně menši intenzitou rytmicky a dynamicky .
Silové propínáni svalu je nebezpečné pokud je nedostatečně uvolněn .A propnuti kde se drží sval napjatý není moc učinné.

Mnohem vhodnější je použití techniky mobilizace

Mobilizace
Vybrat problematické místo potom sval- kloub co je u něj a vyzkoušet rozsah pohybu
Cvičení v tomto rozsahu 25-75 opakováni rozsah se bude postupně zvětšovat
Cvičení by nemělo bolet maximálně trochu nepohodlné pokud bolí snížit rozsah/intezitu.
Sval se napíná jen jemně vhodné je také přidat pozorování svalu případně nějakou vizualizaci (houba vymačkáváni špíny)
Sinchronizace z dechem .
Klíčem je počet opakovaní ne intenzita

Na hodinu sezení 5 min cvičení 20:1
25-75 opakovani na jeden cvik (nerozdělovat na menši části snižuje učinnost )
1-3 x za den (klidně i víckrat ale dodržet počet opakovaní cviku)
1-5 cviků (oblastí)
3-7dni - tak dlouho vetšinou trvá než problem odezní ale je vhodné používat i preventivně

zahrnout tam i par PIR nebo AGR protahování z výdrži není moc učinné ale nějakej efekt má tak se jich tam muže par hodit

Příklady:
Uvolnění krku - krouženi hlavou
3x za den 80x (40x na každou stranu )
ztuhlost po jednom dnu zesláblá vetšinou zmizí za 3 dny


Teplo
Prohřátí uvolnuje svaly i další tkaniva - nepoužívat u akutních zraněni zvětšil by se otok
Idealní je teplá koupel
Nezapomente se před i po koupeli pořádně napít prohřátí těla vaně způsobí velké pocení a rozproudí krev tahle metoda se dá použít i na hubnutí bez práce
(učinnejši když se střídá horká studená koupel)


Rychlé hluboké dýchání
cca 2-3x rychleji než normálně břichem nebo plný dech při výdechu nejlépe uplně vyprázdnit plíce
Rozhodne učinná technika zvíší přísun kyslíku rozjede metabolizmus a mohla by i zastavit stresovou reakci a pomoct z odbouráváním
jen zatím nevím kde do cvičeni ji zařadit a jestli vůbec.

Vedlejší učinky nebo spiše průvodní jevy nejsou nebezpečné a odezní patří mezi ně mravenčeni , tetanus-napětí svalu ( změna chemie krve), třes
z dýcháním do zas nepřehánejte mělo by to být relativně příjemné ,pokud to přeženete tak se z toho stane holotropní dýchání .
TO TEST

Postizometrická relaxace (PIR)
Relaxace , která následuje po cca 10-ti sekundové lehké izometrické kontrakci svalu.

Po dosažení předpětí klade terapeut minimální odpor proti minimální 10-ti
sekundové izometrické svalové kontrakci . Poté pacient povolí a terapeut
sleduje a testuje uvolnění svalu. Svalový tonus klesá postupně. Je nutné zdůraznit, že
uvolnění svalu se nezvyšuje násilně. Relaxaci využíváme tak dlouho,
dokud se rozsah pohybu spontánně zvyšuje. To může trvat 10 sekund a déle. Při
opakování se neopouští „dobytý terén“, to znamená, že podruhé se vychází
z postavení, kterého se dosáhlo předchozí relaxací. Technika se opakuje 3-5x podle
toho, jestli se relaxace prohlubuje či nikoliv.

Po technice PIR většinou následuje ještě technika reciproční inhibice. Pacient
provede odporovanou kontrakci antagonisty svalu s TrPs. Nejlepšího efektu se
dosahuje repetitivním lehkým odporem. Druhou možností je násilný aktivní maximální
pohyb v opačném směru (nepoužívat !!)

Techniku PIR kombinujeme s pohledem očí a dýcháním. Pohledem očí nahoru můžeme facilitovat vzpřimovací reakci, pohledem ke straně rotaci. Většina svalů se výrazně kontrahuje při vdechu, relaxuje při výdechu. Je však také skupina svalů, která se chová opačně (žvýkací svaly, vzpřimovače trupu v lumbální oblasti), v tomto případě mluvíme o obrácené dechové synkinéze (souhyb). Kromě metody PIR, můžeme používat také metodu antigravitační relaxace AGR. Tato technika je s úspěchem používaná v autoterapii. Izometrická fáze je prodloužena na 20s

Antigravitační relaxace (AGR)
Ve fázi izometrického odporu se využívá gravitační síly hlavy nebo končetiny po dobu 21-28 sekund a řídíme se proprioceptivním pocitem napětí ve svalu
nebo pocitem bolesti. Relaxační fáze by měla trvat minimálně stejně tak dlouho jako fáze kontrakční .
(PIR a AIR slouží k uvolnění lokalizovaného spasmu ve svalu)


Obrázek
Další techniky:
Lepší nepoužívat jak už jsem psal hrozí tam riziko poškození svalu a učinost není zas tak velká.
Dají se použít na protaženi celého svalu když nemá lokalizované napětí -Trp ale ze silou i tak opatrně.
Agisticko-excentrické kontrakční postupy (AEK)
Postižený sval je nastaven do relativního protažení a pacient poté
provede svalovou kontrakci antagonistů těchto postižených vláken o mírné intenzitě.
Terapeut klade odpor v opačném směru, tak aby segment přetlačil ve směru aktivity
ošetřovaného svalu. Proto síla, kterou pacient působí, je taková, aby výsledkem byl
plynulý, koordinovaný pohyb, při kterém nedochází k současné kokontrakci
postiženého svalu

Výdrž - relaxace.
Tato metoda je technikou využívanou v PNF. Slouží
ke zvýšení pasivního rozsahu pohybu, snížení bolesti a relaxaci, která následuje po
statické kontrakci zkrácených, hypertonických či bolestivých svalů. Pasivně nebo
izotonickou kontrakcí je kloub nebo segment umístěn do místa než se objeví bolest.
Pak pacient provede statickou kontrakci zkrácených svalů. Terapeut pomalu zvyšuje
odpor a pacient drží. Následně se odpor pomalu snižuje a pacient relaxuje. Poté
aktivně nebo pasivně pokračuje do nové bariéry rozsahu pohybu

Kontrakce – relaxace
Stejně jako výdrž – relaxace spadá pod techniky PNF.
Tentokrát jde ovšem o odporovanou dynamickou kontrakci zkrácených svalů
následovanou relaxací. Slouží jako stretching a/nebo relaxace, jako prevence
poškození a zvyšuje pasivní či aktivní rozsah pohybu. Pasivně nebo izotonickou
kontrakcí je kloub nebo segment umístěn do místa bariéry rozsahu pohybu. Pak je
pacient vyzván na povel „tlačte“ k silné kontrakci ve všech komponentách diagonály.
Následuje relaxace a pasivní či izotonické pokračování do nového limitu rozsahu


Maximální volní kontrakce svalu - Postfacilitační inhibice (PFI)
!! až po IK a AIR !!
-slouží k protažení celého svalu
Po co největší kontrakci zkráceného svalu, která trvá cca 7 sekund, sval co nejrychleji
uvolníme a okamžitě protáhneme v opačném směru,v maximálním protažení pak držíme 10-20 sekund.
Technika se opakuje 3-5x
(slouží k protažení celého svalu)
Obrázek
Trp EMG

Travell & Simons' clinical definition of a Myofascial Trigger Point is: "a hyper-irritable spot in skeletal muscle that is associated with a hypersensitive palpable nodule in a taut band. The spot is painful on compression and can give rise to characteristic referred pain, referred tenderness, motor dysfunction, and autonomic phenomena."

Myofascial trigger points can occur wherever skeletal (striated) muscle undergoes an energy crisis within the motor end plate (where the terminal/ending branch of the axon of a motor neuron makes synaptic contact with a muscle fiber cell).

Obrázek

Occurring in the neuromuscular junction of a motor end plate, an energy crisis is a vicious cycle whereby an initial sustained Ionic Calcium release from the sarcoplasmic reticulum (SR - a sac like structure surrounding myofibrils, many of which make up a muscle fiber) causes a sustained sarcomere contraction, resulting in increased metabolic needs (ATP) and simultaneous local ischemia (lack of oxygen) causing circulation failure.

This energy crisis prevents the re-uptake of Calcium into the SR, forcing the sarcomere to remain in contraction, and allows for the accumulation of toxins, known as sensitizing substances, which interact with the nerves in the area.
Obrázek




Razeni metod :

pravidla :
Cím vice je sval napjatý tím jemnejší metody na jeho protahovaní a zatežovaní použijeme ,přílišné zatíženi napjatého svalu by ho mohlo poškodit .
Zde je použito techniky mobilizace


lokalizace
IK
mobilizace

lokalizace
IK
svalove upony
mobilizace
třeni

lokalizace
masáž
IK
mobilizace
třeni



Hlava
Nejvíce pozornosti je třeba věnovat žvýkacím svalům (masseter),jsou to nejsilnější svaly v těle a je v nich většina napětí která nám bráni hlavu pořádně uvolnit.
Zákeřné na nich je že nezpůsobují bolest přímo a jejich napětí si málo kdo uvědomí proto je ani nikdo neprotahuje a nemasíruje (třeba na krku je ta ztuhlost a bolest znatelnější a tam už nás ta masáž/protažení napadne ),ztuhlost těchto svalů muže působavat problémy jako bruxizmus, bolest zubů ,hlavy ,uší ,tinitus (pískaní v uších),závratě.
ObrázekObrázek

Žvýkací svaly
M. masseter, m. temporalis
Zvýšené svalové napětí vyšetřujeme tak, že necháme nemocného otevřít ústa tak, aby mezi přední řezáky vložil tři svoje ohnuté prsty. NÍ – pacient otevře ústa a tím vzniká předpětí, terapeut dá pokyn vydechujte, ústa se mírně přivírají a terapeut klade proti tomuto pohybu mírný odpor. Asi po 10s následuje pokyn otvírejte, ústa se otvírají jako při zívaní.
pohyb http://www.youtube.com/watch?v=aq3IeRvv ... re=related

anatomie od 5:44 -( temporalis , masseter , medial terigoid ) http://www.youtube.com/watch?v=RPhCWmOj ... re=related

Masseter

Anatomie
Obrázek

Protažení
Otvřít pusu a tlačit prsty spodní čelist dolů
Obrázek

Body
Body jsou zde 4
Obrázek
Hlavní bod - při masáži zatlačit silně palcem dovnitř a nahoru teto jamky.
Otevírat a zavírat pusu sval se bude hýbat .
Další body http://www.youtube.com/watch?v=OM866YkLxac


Masáž celého svalu
Masáž zevnitř pusy http://www.youtube.com/watch?v=T0EJLP69Osk
Masáž pomocí prstů a dlaní http://www.youtube.com/watch?v=OM866YkLxac

http://www.youtube.com/watch?v=1vIflQO8 ... re=related

temporalis
Obrázek

Subocipitals
Obrázek
Obrázek

Mimické svaly
Protaženi - šklebení , usvěv , mračení
Masáž pomocí prstu a dlaní .


Krk


ObrázekObrázekObrázek

ObrázekObrázekObrázek

Fascie v oblasti krční
Poloha pacienta je sed na židli, terapeut stojí za pacientem, jednou rukou obejme hlavu pacienta tak, aby jí dobře fixoval, druhou rukou uchopí šíji do vidličky tvořené palcem proti ostatním prstům.
PROVEDENÍ – pootočí fascii kolem osy krku na jednu stranu a čeká na fenomén tání. Totéž provádí i na stranu druhou.


Protáhnutí od prstů ruky a až po tělo
opřete o zed a postupně protahujte celou ruku od konečku prstu až po čast hrudi , při vydechu vydechnete napětí zopakujte 2x pro každou ruku
Obrázek

Ruce nad hlavu dlaně proti zdi ,předklon
-protahnout ramena a hrud
-3x pomalý nadech a vydech ,vydecjnout napětí
-chvilku pauza a zopakovat
Obrázek
http://www.youtube.com/watch?v=ahYMTrNZ ... re=related

Protahnuti nohou
Obrázek
2x pro každou nohu
-promasirovat svaly na noze

Protahnutí prstů a zpěstí
Obrázek

Protaženi ramen
-v ramech je temer tolik napětí jako v čelistech proto je velice duležité je poradně uvolnit
-pomalé točení rukama
Obrázek

Krk
Kývánia otáčeni hlavou a masáž

Levator Scapulae
pohyb http://www.youtube.com/watch?v=7hQIHQ1oA9g
Obrázek
-problem pri otáčeni na stranu
-hlava tělo stejný smer -TV
http://www.youtube.com/watch?v=gJC51UFQ4Nc
protažení http://www.youtube.com/watch?v=rbEj67qDDc8
http://www.youtube.com/watch?v=o6umvnWaRm8
body http://www.youtube.com/watch?v=m2xxplvNIo0

ramena
http://www.youtube.com/watch?v=rcDfdR6d ... re=related

postup ramena-krk-hlava - prokrvení

bolest ObrázekObrázekObrázekObrázek
*daj se použit 2 tenisáky v ponožce a tim si hlavu podložit a pohybem masírovat
*protaženi zatlačit na hlavu směrem dolu mírně dopředu
*kroužení hlavou

bolest ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek

rhomboids
body http://www.youtube.com/watch?v=BAv-2Z7r ... playnext=1

ramena protažení
http://www.youtube.com/watch?v=Gpjreaxi ... ure=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=PNXn_Hh2 ... ure=relmfu

krk
http://www.youtube.com/watch?v=_XlxMuuG ... re=related
*hlava naklánění ne moc silně spíš masáž

Hluboké šíjeové svaly
M. rectus capitis maior, minor, M. obliqus capitis interiér, posterior



POLOHA PACIENTA – leh na zádech
POSTAVENÍ TERAPEUTA – stojí u jeho hlavy, jednou rukou fixuje mezi palcem a ukazovákem zadní oblouk atlasu, dlaň druhé ruky je položena na čele.
PROVEDENÍ – terapeut provede rukou, která leží na čele anteflexi hlavy (předklon), vyzve pacienta aby se díval k čelu a nadechoval, po 10s vydechuje a dívá se k bradě.
M. trapesius horní část.

POLOHA PACIENTA – leh na zádech
POSTAVENÍ TERAPEUTA – stojí vedle lehátka na neléčené straně, jednu ruku podsune pod rameno neléčené ruky tak, že se opírá o podložku a prsty směřují kaudálně.
PROVEDENÍ – druhou rukou uvede terapeut hlavu pacienta do úklonu směrem k sobě, dává pokyn pacientovy, aby se díval k čelu a pomalu nadechoval, v relaxační fázi se pacient dívá k bradě a vydechuje.
M. levator scapulae

Funkce je elevace lopatky, bolestivé body na trnu C2.

POLOHA PACIENTA – leh na zádech, hlava u okraje stolu, horní končetina na ošetřované straně je vzpažená a flektovaná v lokti
POSTAVENÍ TERAPEUTA – stojí u hlavy pacienta, svým stehnem stlačuje loket caudalně, v ose humeru
PROVEDENÍ – terapeut uchopí hlavu pacienta do svých rukou a uklání ji na neléčenou stranu, pacient se dívá k čelu a pomalu nadechuje, v relaxační fázi se dívá k bradě, vydechuje, terapeut zlehka zvětšuje úklon spolu s mírnou flexí a rotací hlavy k nepostižené straně. Chceme li léčit izolovaně dolní část svalu, vycházíme se stejné polohy, ale v izometrické fázi zatlačí pacient loktem do stehna terapeuta, v relaxační fázi tlak povolí, terapeut stlačuje loket kaudálně a tím dochází k větší depresi lopatky.
M. scaleni, anterior, medius, posterior

Funkce při oboustranné činnosti flexe krku, při jednostranné činnosti lateroflexe krku, významné dýchací svaly.

POLOHA PACIENTA – sed
POSTAVENÍ TERAPEUTA - stojí za pacientem a rameno na postižené straně si opírá o svůj hrudník
PROVEDENÍ – terapeut jednou rukou fyxuje horní žebra na léčené straně, druhou rukou otočí hlavu pacienta na opačnou stranu a mírně ji zakloní. Tato ruka je položena na hlavě v oblasti ucha a předloktí směřuje přes temeno.

Terapeut vyzve pacienta aby se díval nahoru a pomalu nadechoval, rukou klade minimální odpor proti tendenci pacienta stáčet hlavu ve směru pohledu. Ruka na žebrech klade silný odpor proti nádechu – izometrická fáze, v relaxační fázi pacient vydechuje, dívá se dolů a hlava klesá do dalšího předpětí. Ruka na žebrech součastně stlačuje žebra caudalně.
M. Sternocleidomastoideus

Funkce je flexe krku, horizontální posun hlavy, při jednostranné kontrakci uklání hlavu na stranu kontrakce a rotuje na stranu druhou. Bolestivé body hledáme na mediálním konci klíčku, na processus mastoideus a v průběhu svalu, přebrnknutím.

POLOHA PACIENTA – leh na zádech, hlava je otočená, opřená o okraj stolu, na úrovni záhlavy a dolní čelisti.
POSTAVENÍ TERAPEUTA – sedí u hlavy pacienta
PROVEDENÍ – pacient se dívá k čelu a nadechuje, zadrží dech, potom se dívá k bradě a vydechuje. Během nádechu se kyvač kontrahuje, s výdechem dochází k jeho relaxaci a poklesu hlavy působením gravitace.
M. Supraspinatus

POLOHA – sed, loket v 90 flexi
POSTAVENÍ - stojí za klientem, uchopí jeho léčenou hk svojí opačnou rukou nad loktem a provede addukci přes střední čáru. Druhou rukou fixuje rameno na léčené straně,
PROVEDENÍ – terapeut vyzve pacienta, aby mírně zatlačil proti jeho odporu do abdukce a pomalu nadechoval. S výdechem pacient uvolní tlak a terapeut zvětšuje obdukci do dalšího předpětí.
M. infraspinatus

Funkce – zevní rotace v ramenním kloubu.
Triegerpoins – ve fosa infraspinata

POLOHA – leží na zádech, rameno v 90 abdikci, loket v 90 flexi
POSTAVENÍ – stojí vedle lehátka na ošetřované straně, čelem k pacientovým nohám.
PROVEDENÍ – terapeut jednou rukou zafixuje rameno, druhou rukou uvede za předloktí rameno do vnitřní rotace

Touto rukou klade v izometrické fázi velmi mírný odpor, proti pokusu pacienta o zevní rotaci. V relaxační fázi pacienta povolí a terapeut nechá jeho předloktí pomocí gravitace klesnout do dalšího předpětí.
M. subscapularis

Funkce – vnitřní rotace v ramením kloub u
Triegerpoins – hluboko v podpažní jamce

POLOHA – jako předchozí
POSTAVENÍ – jako předchozí
PROVEDENÍ – jako předchozí, ale předloktím uvádí rameno do zevní rotace.

PIR rotátorů se provádí součastně.
M. pectoralis maior

Vnitřní rotace v rameni, pomoc při flexi v rameni. Zvýšené napětí clavikulární části m. pectoralis maior se projevuje předsunutým držením ramen.

POLOHA – leh na zádech, 90 abdukce v ramením kloubu.
POSTAVENÍ – stojí na straně ošetřované, čelem k hlavě pacienta, svým předloktím fixuje jeho sternum.
PROVEDENÍ – terapeut vyzve pacienta aby zvedl celou HK, směrem do horizontální addukce asi o 2cm a 20s držel v této poloze. Potom se pacient nadechne a s výdechem zvolna spouští HK do horizontální addukce.

Velmi často se provádí repetitivní pružení.
M. iliopsoas

Funkce – abdukce v kyčelním kloubu
Vyšetření – triegerpoins, zjišťujeme palpací

POLOHA – jako u rectu abdominis, neošetřovaná dolní končetina je položena na lehátku, nebo přitažená k břichu
PROVEDENÍ – stejné jako při rectu abdominis, v této poloze lze protáhnout i m. rectus femoris. PIR na rectus femoris lze provádět i u pacienta ležícího na břiše, kdy ošetřovaná DK je v pravoúhlé flexi.
M. gluteus maximus, m. levator anni

Funkce je extenze v kyčelním kloubu, funkce levátorů je pomoc při sevření konečníku. Při zvýšeném napětí v těchto svalech bývá bolestivá kostrč. Palpaci provádíme v leže na břiše, s dolníma končetinami ve vnitřní rotaci.

POLOHA – leh na břiše, DKK ve vnitřní rotaci
POSTAVENÍ - stojí vedle lehátka, překřížené ruce, položí dlaněmi na hýždě
PROVEDENÍ – pacient stahuje hýždě k sobě a vtahuje konečník, proti mírnému odporu.

Autoterapie – pacient leží na zádech, ruce jsou položeny v pupinaci pod hýžděmi
PROVEDENÍ – v izometrické fázi stahuje hýždě proti odporu vlastních rukou, v relaxační fázi úplně uvolní hýždě do dlaní.

http://saveyourself.ca
http://saveyourself.ca/articles.php#spots

Rychlé dýchání třesení




-------------
---
There is a small hollow there, right at the top of the spine. To some people, pressure on this spot — which is not actually even muscular — will be sweet bliss. To others, while there is no actual danger, it feels too vulnerable, too “spine-y.” It’s a love-it-or-hate it spot, with roughly 75% of people loving it, 25% feeling uneasy with it. Note that some people can learn to love it, if they feel safe enough.

To massage someone’s suboccipitals, have them lie down face up. Reach under the base of the skull and press upwards with your fingertips. Start slow, but most people will be able to tolerate strong pressure here. Beware: they won’t want you to stop.


Tlačit hlavu dolu rukama a mizne naronat a zvednout spodní čast krku (hlava mirn e dopredu ne krk)


Kroužení hlavou
-----------
Na těchto svalech je zajímavé že bolest kterou způsobují může zasahovat dosti velkou oblast a přitom na místě samotného svalu žádná být nemusí.
Je to protože náš nervový systém má problém určit přesné místo původu bolesti pokud je zdroj pod kůží ,možná je to způsobeno tím že tam není vhodný referenční system na určení přesné polohy nebo jde až o integraci v mozku kde se to možná přednostně mapuje na kůži (chtělo by blíže prozkoumat jak to funguje) .Podobně je to z boleti i u infarktu kde nás nebolí srdce ale bolest cítíme v ruce a rameni . Problémy těmito svaly způsobné můžou zahrnovat ztuhlost , bolest , změnu hlasu ,problám při polykání,bloest zubů , dutin ,zhoršení sluchu (možná tinitus ), bolesti hlavy , bolesti zad rukou ,spatné prokrvení rukou

Hlavní problémy dělá anterior scalene
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek


The scalenes fan out from the sides of the neck bones to attach to the ribs. The scalene group consists of three muscles, the anterior, middle and posterior scalenes. They generally attach to the sides of the neck vertebrae at one end and to the uppermost ribs at the other end. Thus, they pull the head from side to side. And although they certainly do move the neck, they are also breathing muscles, because of the way they pull up on the ribs.

And here’s some more weirdness that makes this muscle group quite interesting: in some people the scalene muscles even reach down between the ribs and attach directly to the top of the lungs, the only muscles that attach directly to the lungs other than the diaphragm. They pull up on the membrane that surrounds the lungs. A strange muscle group indeed! Such anatomical variability is actually fairly common (see You Might Just Be Weird).

The scalenes as a group are not hard to find, but they are intricate in their details. The scalenes fill the space between three obvious structures: your collarbone, your trapezius muscle on top of your shoulder, and the long V-shaped throat muscles (sternocleidomastoid or, if that’s too much of a mouthful, just the SCM). These three structures form the (Bermuda!) triangle in which the scalenes live.




Perfect Spot 4 is “somewhere in the triangle.” There is indeed one particular spot, in the belly of the middle scalene, that I believe to be the most common clinically significant trigger point — the spot most likely to feel important to the patient — but I don’t want to throw you off with that and send you on a wild goose chase trying to locate it. Virtually any location within the triangle could prove to be a nemesis, so you should definitely explore. Things change, too: Perfect Spot 4 might be in one corner of the triangle one day, and in another corner the next. Precision self-treatment isn’t necessary — a willingness to gently experiment is.

The best way to approach this area as a therapist is from above the head, with your partner face up. Without a massage table, it works well to place his or her head in the corner of a bed. Sitting at the corner, hold your fingers flat and place the pads of your fingertips in the hollow of the triangle: above the collarbone, in front of the massive trapezius muscle along the top of the shoulder, and to the outsides of the prominent V-shaped sternocleidomastoid muscles of the throat.

In this position, your hands will be angled inward a bit, and roughly pointing at the sternum. Now press down and perhaps a little bit inwards with a fairly broad pressure — finger pads, not finger tips — on the ropy muscles that fill the triangle. By using a broad pressure, you can easily stimulate some TrPs and stiff muscle without having to worry about being too accurate.
Is there any danger when massaging in this seemingly vulnerable area?

Many people are concerned about the possibility of impinging blood vessels or nerves. Don’t worry about it: if you touch the vital carotid artery or the jugular vein, there’s no missing the intensity of the pulse, and you simply back off. Smaller vessels are simply not a concern, and nerves — even nerve roots — are remarkably robust, and generally tolerate far more pressure than most people realize.

Are there “other things” in the throat? Well, the trachea and voice box are certainly more brittle and delicate structures — but they are also quite obviously too central to be pushing on them when doing scalene massage. No one will tolerate careless pressure on these parts! And there really just isn’t anything else you need to worry about.

Explore in the triangle with your fingertips, using small circles to find the ropy bands of muscles, gently strumming across them. The area is a rich minefield of trigger points, any of which might be worthwhile and interesting.
How should scalene massage feel?

Massage feels better on some muscles than others (see An Open and Closed Case). The scalenes are not pleasurable to massage, in general. The throat is a vulnerable area, and many people may feel threatened by pressure here: all the more so if you aren’t confident that massage is safe, or if you don’t understand the strange sensations that are so common in this area. That vulnerability seems to translate into sensitivity, so even a gentle approach may feel a bit hot, nasty and vulnerable at first — not really the kind of trigger point you want to mess around with for fun.

Wow, sign me up! Sounds great, doesn’t it? But it’s not all bad news. Some people enjoy scalene massage right out of the box, and others can come to appreciate it after a period of “working through” and getting used to the nastier sensations. But the best case scenario is actually solving a problem. If your scalenes are in distress and causing a chronic pain problem, then finding the TrP that’s responsible is going to feel like scratching an itch you couldn’t reach before.

Maximize your chances of a positive experience by moving slowly and respectfully, and massaging the scalenes with broader, less “poky” pressure. Such pressure is more likely to produce the best case scenario: a peculiar deep ache spreading into the head, chest, back, and/or arm. At its best, scalene massage feels challenging but “profound.” The spectacular referral patterns make them seem important, the key to the region. No muscle produces more amazed comments from patients. As an entire limb “lights up” with referred pain from a light pressure in the neck, most patients say something like, “Holy $%!@$#$!, what the hell is that?” This is generally true of all referred pain, and it’s equally true of all the Perfect Spots, but “some trigger points are more equal than others.”

So be prepared for anything, and take it easy.

Although you might have to “work through” a little unpleasant sensation to get to the better sensations, this doesn’t mean “no pain, no gain” — do not be brutal in this area. Patients need a little time to adjust and “accept” the stimulation in this area. Persist respectfully, and there is a fair to middling chance that the sensation will start to change from hot to warm, from sharper to achier. It might make the transition in five minutes, or it might take a few days of sweet-talking the area. But there’s a reasonable limit to how much you should try. If it doesn’t develop a bright side after a reasonable amount of effort, then this Perfect Spot isn’t so perfect and you should let it go.
[Picture of woman playing tennis, a classic way to get tennis elbow, but not actually the most common.]
Tennis, meet elbow

Tennis is the traditional way to get a case of tennis elbow, but it’s not the only way.
A surprising relationship between the scalenes and tennis elbow

This is a good example of how odd and clinically relevant the scalenes can be to conditions they don’t seem to have anything to do with at first.

The scalene muscle group has surprising importance to a condition called “tennis elbow” or lateral epicondylitis, which commonly afflicts typists as well as racquet sports players. It is generally characterized as an inflammatory condition, but it is rarely that simple.2 It is likely that myofascial TrPs, particularly Perfect Spot No. 5 in the muscles of the forearm, play a significant role in any case of tennis elbow.

And Perfect Spot No. 4 seems, in turn, to significantly affect Perfect Spot No. 5. Travell and Simons write, “Scalene muscle trigger points are frequently the key to [treatment of] forearm extensor digitorum trigger points.”3 This is a great example of an odd benefit to treating Perfect Spot No. 4. For more information,
Help! I'm a multidimensional being trapped in a linear time-space continuum!

Uživatelský avatar
ATA
Příspěvky: 1600
Registrován: stř, 28. kvě 2008, 18:55
Bydliště: Litovel
Kontaktovat uživatele:

Re: Lucid Dreaming Project - fyz. tělo (dočasné)

Příspěvekod ATA » pon, 30. led 2012, 02:16

Pozice těla při cvičení
Obrázek

Pozici těla je třeba zvolit podle konkrétního cvičení a schopnosti udržet bdělost ze začatku tak pro vás mohou být dokonce vhodnější méně pohodlné pozice které vám nedovolí tak snadno usnout.
Po čase by se vaše schopnost udržet bdělost měla zlepšit a budete moci využít pozic, které vám umožní rychlejší a lepší relaxaci a tím i dosahnutí hlubších stavů.

Doporučené pozice na AC a LD
Obrázek

Na zádech
je to asi nejčastější poloha na AC a LD známá také jako šiva asána, poloha mrtvoly

Doporučení
  • Mírně zakloňte hlavu a polštář si nahrňte více pod krk. Je to stejné, jako když někomu chcete dát umělé dýchání. Velkou výhodou je uvolnění dýchacích cest a usnadnění polykání slin. Pokud máte hlavu rovně, svaly kolem obratlů se neuvolní a vy máte sevřený krk. Se záklonem to ale nepřehánějte, mělo by to opačný účinek.
  • Ruce by měli být dlaněmi nahoru, položené volně podél těla, nebo opřené o malíkovou hranu. Při skrácených šlachách ale dochází v těchto pozicích k napětí pokud je to váš případ dejte ruce dlaněmi dolů.
  • Paže mírně od těla.
  • Ruce také mužete dát na hrud či břicho čož je výhodné k sledování tepu a dechu tato pozice se vám může hodit ze začátků (udrženi bděosti,prohloubení stavu) ale je vhodná spíše na kratši cvičení pri delších docházi k napjetí tenhle problém se da častečne vyřešit podloženim loktů.
  • Jazyk opřete o horní patro za zuby (propojení energetických drah). Zkuste posunout jazyk kousek od zubů (sliny poté mohou bez problému klouzat do krku a zároveň jdou mimo dýchání). Uvědomte si, že neposouváte pouze špičku jazyka, ale celou jeho délka, která je hluboko v krku. Uvolníte tím krk, nosohltan a lépe se vám dýchá nosem.
Výhody
  • nejpohodlnější poloha
  • já na zádech neusnu (výhoda i nevýhoda zároveň)
Nevýhody
  • nedokážu se plně uvolnit, respektive dostat dost hluboko
  • někdo může mít opačný problém, může v této poloze snadno usínat
  • vyzkoušejte si dát polštář pod nohy - omezíte tím tlak a napětí
Na boku
Obrázek
Prozatím se nejvíc osvědčila poloha z mírně přikrčenýma nohama k břichu, jedna ruka položená na nohách, druhá podél těla nebo pod hlavou .
Při této pozici jsem měl nejvíce AC, které jsem dosáhl přes uvolnění. Většinou ležím na levém boku. Peřinu mám mezi koleny a kotníky (aby o sebe navzájem netlačili).

Výhody
  • Dokážu se mnohem lépe uvolnit a dostat se tak dál
Nevýhody
  • není to tak pohodlné
  • mnohom větší riziko upadnutí do spánku
  • špatně se poslouchá hudba přes sluchátka
    trochu problém porovnat polštář pod hlavu tak aby to netlačilo a pateř byla v rovině
Spaní na břiše
Není doporučeno. Zvětšený tlak na srdce a plíce.

Na levém boku, částečně na břiše
V této poloze obvykle usínám. Tělo má tuto pozici asi zakódovanou. Vše zde probíhá velmi rychle (někdy až moc rychle). Pokud uvolnění na zádech trvá půl hodiny, takhle je to kolem 3-4 minut. Zajimavé je, že skoro vždy ležím na levé straně. V téhle pozici nejrychleji usínam, ale je pro mě témeř nemožné udržet vědomí.
Usínaní u mě vetšinou probíha tak že ležím na levém boku, pak se převalím na pravý a po chvíli zpátky, téměř vždy usínam na levém boku. Převalovaní se někdy několikrát opakuje.



Pozice spíše vhodné na techniky kde je potreba více bdělost a není nutné takové uvolnění - koncentrace, meditace.


Lotosový, pololotosový a turecký sed

Výhody
  • nejvznešenější poloha
  • příznivě ovlivňuje proudění energie v těle
  • zabraňuje usnutí
Nevýhody
  • velký nápor na klouby a zádové svaly (které mají udržet rovná záda)
  • problém se zkrácenýma šlachama
  • je třeba delší tréning, než se bude moci tato poloha poloha využít
Tyto polohy jsou pro mnoho lidí velmi obtížné. Je v nich nutné udržet rovnou pozici těla napínáním zádových svalů. To způsobuje nežádoucí napětí a narušuje pohodu a soustředění. Proto se nedokáží v této pozici udržet delší dobu. Částečně se tomu můžeme vyhnout podložením hýždí malým polštářkem.

Klasickou meditační polohou je například známý pololotosový či lotosový sed. Jedna nebo obě nohy spočívají na stehnech. Tato pozice je považována za nejvznešenější. Má však jednu velkou nevýhodu. Dochází při ní k silnému napínání kolenních vazů - pro západní civilizaci je vhodná pouze pro kratší cvičení. Nevhodným praktikováním této asány po delší časové intervaly si můžete časem dokonce poškodit kolenní klouby.

Většině lidí vyhovuje cvičit spíše v „tureckém sedu“ se zkříženýma nohama a podloženými hýžděmi. Je vhodné se současně opřít o zeď či hranu postele a nenamáhat tak příliš nevycvičené zádové svaly. Ani tehdy však zcela neeliminujete určité napětí svalů (zejména na vnitřní straně stehen).
Obrázek

V křesle

Tuto polohu jsem zatím moc nezkoušel

Posaďte se takovým způsobem, aby vaše záda byla rovná a po celou dobu se snažte udržovat tělo vzpřímené. Podepřená by v ideálním případě měla být pouze bederní páteř. Pro pocit pohodlnějšího sezení a tudíž většího uvolnění se jen lehce opřete zbývající plochou zad. Získáte tak pocit větší stability a nehybnosti těla. Hlavu držte rovně, brada by měla být jemně zatažená dozadu. Stehna směřují od sebe, pánev je mírně podsazená. Lýtka postavte kolmo k zemi s chodidly dotýkajícími se celou plochou země nebo je jakkoliv pohodlně překřižte nebo ohněte pod židli. Ramena a paže ponechejte uvolněné, ruce položte volně do klína nebo mezi stehna. Prsty na rukou mohou být různě propletené. Toto je nejpohodlnější vzpřímená meditační poloha pro člověka „západního typu“. Velmi vhodné je sedět ve velkém křesle, kde se můžete opřít celou zadní částí těla včetně hlavy. Záda by měly být pokud možno rovná, není to však podmínkou. Každopádně je velmi důležité, abyste se cítili pohodlně a uvolněně a nemuseli namáhat svaly. Zároveň se musíte v dané poloze cítit stabilní. V takovém případě potom vydržíte cvičit velmi dlouho a nebudete tak rušeni nežádoucími pocity napětí nebo bolesti.


Doporučení
  • nejíst a nepít alespoň 2 hodiny před cvičením (snížete tak potřebu jít na WC)
  • volný oděv - sundat vše, co by mohlo tlačit
  • přikrýt se dekou - teplota těla se v relaxaci sníží až o 0,3°C mění se také vnímání teploty a proto vám může být naopak teplo. Pokud je vám zima vyzkoušejte vizualizaci a sugesci, popř. přesuňte pozornost hlouběji do těla.
Na závěr

Pohyb
Pokud už se po probuzení(nebo v pruběhu cvičení) musíme pohnout pohyb by měl být co nejpomalejší a nejplynujelší. Třeba pomalé převalení na druhý bok.
Help! I'm a multidimensional being trapped in a linear time-space continuum!

Uživatelský avatar
ATA
Příspěvky: 1600
Registrován: stř, 28. kvě 2008, 18:55
Bydliště: Litovel
Kontaktovat uživatele:

Re: Lucid Dreaming Project - fyz. tělo (dočasné)

Příspěvekod ATA » pon, 30. led 2012, 02:16

Jak uspat tělo
Mysl neví o všem, co dělá tělo a naopak. Proto spolu potřebují nějak komunikovat. Nám se hodí poznat jejich řeč, budeme pak vědět, co se děje nebo ji můžeme i simulovat a něco jim v jejich řeči "nakecat".
(tělo/mysl - je nepřesné dělení, zde jen pro přehlednost)

Tělo neví, jestli je mysl bdělá a jestli má jít spát. Běžně usíná,až když usne mysl (jsou i výjimky a další mechanismy, co posílají tělo do spánku,ale o těch až časem).

Takže jak tělo pozná že se něco děje - první signály pro něj jsou zavření očí (tma), žádný pohyb,biologické hodiny...
Tělo si pak řekne, že je čas na spánek, ale pořád ještě neví, jestli mysl třeba jen nerelaxuje, tak se prostě zeptá. Když nikdo neodpoví, tak si řekne, že mysl spí a de spát taky .

Jak se zeptá? - naše první slovíčko jazyku mysli a těla : roll over signal - signál aby jsme se převalili /změnili pozici
-na tento signál neodpovídat !!!
-signál může být i velice otravný, nemusí to být jen signál na změnu pozice, ale i různá svědění, někdy dokonce falešný signál, že se nám chce na WC.
Možná i prudké cuknutí například nohy, ale u toho si nejsem jistý, jestli je to tento druh signálu, může to mít i jiné příčiny. Každopádně lepší je se nehýbat.
Obrázek
Obrázek

4 tipy relaxace

1.Rychlá relaxace
Téměř žádný nebo minimální signál, rychle se dostaneme do pořádného uvolnění
Obrázek

2.Pomalá relaxace
Jedná se o opačný případ relaxace. Jde pomalu a signál pomalu roste. Nikdy se nepotkají, je to pěkně nepříjemná varianta. Signál (například svědění) pořád roste a je čím dál těžší ho ignorovat.
Většinou mu podlehneme, u tohoto případu ten signál vydrží dlouho a hned nezmizne, nepotkají se, takže se pak ani nespustí usínání těla
-když je tělo unavené, chce jít spát a ptá se pořád "spíš?!,spíš???"...tak otravně, že mysl usnout nenechá
Obrázek

3.Pomalá relaxace + tělo si není jisté jestli mysl spí = Naléhavý signál
Velice dobrá varianta. Někdy v průběhu relaxace tělo z ničeho nic pošle silný, ale krátký signál. Pokud se ho povede ignorovat, začne tělo usínat, může spustit paralýzu (pokud je relaxace před tím menší,paralýza může být pouze částečná).
Obrázek

4.Rychlý spouštěč
Nejlepší varianta - rychlá relaxace a silný signál. Tělo následně upadne do těžké paralýzy.
Tělo je hodně unavené a chce jít hned spát nebo je po předchozím spánku hodně relaxované
Obrázek
*paralýza zde si spíš představit proces usínání než nemožnost se pohnout

Jak co nejrychleji přivolat signál
-použití správné pozice těla
-nejrychleji signál přijde v pozici na zádech - nejčastějšími signály jsou převalení na bok. Zde je pokušení převalení na bok, překřížit nohy , dát ruce na břicho
Obrázek
*pokud se povede signál ignorovat tak by ta modrá čára (ralexace ) měla prudce klesnout

Přivolání signálu a jeho využití na prohloubení relaxace

“Pre-roll” -převalovaní
-při každém převalení se svaly více uvolní a tělo upadá rychleji do spánku
-lehnout, relaxovat cca 15s pak se převalit. Toto několikrát zopakovat.
-při převalování jde také protáhnout špatně uvolněné části
Obrázek

Přestat se převalovat, ležet na zádech, ruce nad hlavou a relaxovat

1.Pozice na zádech, ruce za hlavou - zastavení a relaxace
- relaxovat co to jde a pak dát ruce podél těla - tím se uvolní napětí ramen

2.Pozice na zádech, ruce podél těla - V této pozici vyšle tělo silný dotaz, jestli může spát
- relaxovat, počkat na signál, čím silnější signál bude, tím chce tělo jít víc spát
- vydržet jak to jde, a pak se převalit na bok

3. Na boku - řeknutí tělu, že může spát
-nehýbat se !!! tělo pak rychle usne
Obrázek
Obrázek

Signál se mění podle toho v jaké pozici ležíme :
-na zádech - pokus pohnout tělem převalit se
-na boku - snaží se pohnout nohama
Obrázek

Pokud nemůžete usnout
-jak vytvořit silný signál
Lehněte si na zem a pokuste se co nejvíc uvolnit po dobu cca 15 min. Čím tvrdší a nepohodlnější, tím lepší.
Poté se přesuňte na postel. Tělo bude tak vděčné, že je v pohodlnější pozici, že vyšle silný signál, jestli může jít spát.
Obrázek


S2
+paralýza NREM/REM spuštění paralýzy REM
Help! I'm a multidimensional being trapped in a linear time-space continuum!

Uživatelský avatar
ATA
Příspěvky: 1600
Registrován: stř, 28. kvě 2008, 18:55
Bydliště: Litovel
Kontaktovat uživatele:

Re: Lucid Dreaming Project - fyz. tělo (dočasné)

Příspěvekod ATA » pon, 30. led 2012, 02:18

Obrázek
Obrázek

Uvolnění očí
Pořádně uvolněte oči. Několikrát silně oči zavřete a otevřete, dělejte jimi kruhy na obě strany. Dívejte se nahoru, dolů, do stran a vyzkoušejte i ostření - zaměřujte se na věci v různé vzdálenosti.
Toto cvičeni provádějte po protažení (při protažení můžete promasírovat svaly okolo očí ) .Další částí uvolnění je dýchání do očí a svalů, které je ovládají. Můžete k tomu přidat i vhodnou vizualizaci a sugesci - toto uvolňování použijte při relaxaci hlavy pomocí dýchání a můžete ho zopakovat i kdykoli později.
Obrázek
http://www.youtube.com/watch?v=PRwXuRIR ... ure=relmfu (super video)

Zavázání očí
-jednoduché a učinné
-efekt: urychlení relaxace , odstranuje poblémy vzniklé samovolným otevíráním očí
-výhoda: cokoliv uvidíte je sen/iluze

U mě je docela velká šance, že to vytvoří FP nebo iluzi. Je to docela vynalézavé a zákeřné. Mně se například snaží všemožně přesvědčit, abych cvičení ukončil zazvonění zvonku, někdo po mně něco chce, rušivé zvuky... u tohodle je strašně těžké zjistit, jestli jsou ty signály reálné či nikoli, protože vypadají naprosto reálně a téměř není možnost to otestovat. Nejdůležitější je zde udržet bdělou mysl a vše si promyslet. Většinou je to iluze. Pokusit se jí ignorovat může být hodně těžké, jsou velmi vynalézavé (iluze). Jedna z iluzí třeba je, že jsem si to z očí odvázal .

Na zavázání očí většinou používám tričko. Dá se použít nějaká spánková maska, hlavní je aby to bylo pohodlné, zakrývalo celý pohled a aby se pod tím kůže nepotila.
Tlak na oči při zavázání by mohl pomoci proti pohybům, ale po odvázani budete mít tak půl hodiny rozmazané vidění.
Výhodné je použit upravené sluneční brýle, dát gumičku, aby nepadaly z hlavy, úpně začernit skla a okraje oblepit náplastí. Takto upravené nikde netlačí a nepronikne žádné světlo.
Očima se pak dá pohybovat, není problém je otevřít. Dá se pak dosáhnout i hypnagogie s otevřenýma očima. Původně byly brýle určeny na gazelfield experimenty, kde se celé vizuální pole rovnoměrně nasvítí červeným světlem a do uší se pouští bílý šum.Mělo by spouštět hypnagogii a mohlo by to mít vliv i na využití rozlišení vrstev pohledu.
TO DO +otestovat ganzelfield - účinky barev, regulace hladiny serotoninu


Obrácené mrkání
Zavřete oči. Každých 5 sekund je otevřete pouze na dobu nutnou pro zaostření na nejbližší objekt a pak je znovu zavřete. Je to jako obrácené mrkání . Vaše mysl nemá čas bloudit, ale divné je, že můžete upadnout do transu a vaše tělo bude neuvěřitelně rychle uvolněné. Za chvíli budou vaše oči těžké a bude téměř nemožné je otevřít. Nejste si vědomi jak hluboko klesáte dokud je nepřestanete otvírat Jakmile přestanete, ucítíte propadání.

využití:prohloubení tranzu a uvolnění
doba:po progresivní svalové relaxaci
TO DO více otestovat

Zastavení očních pohybů a mikropohybů
Naše oči jsou stále v pohybu (sakkadické pohyby očí ). Je to autonomní proces, nad kterým nemáme bežně kontrolu. Tyto pohyby mají hned několik účelů:
- Refresh - zdá se, že pohyb očí obnovuje/aktualizuje obraz. Bez něj obraz nevzniká nebo vybledne . Pro nás to má význam u hypnagogických obrazů.
Pohyb očí zničí hypnagogický obraz právě nejspíše tímto refreshem. O tom, jak přesně není moc informací. Nejspíše se jedná o destabilizaci PGO vln, je také možné, že je to tím, že při obnově obrazu se oči automaticky zameří na fyzickou vrstvu, ale v té hypnagogický obraz není (jen nápad, neověřeno).
-Pohyb očí a kvalita obrazu - v oku máme část zvanou foeva cenralis - žlutá skvrna. Je to část oka, kterou vidíme nejostřeji a také nejlépe vnímá barvy. Oko se hýbe, aby skenovalo ve vyšším rozlišení/kvalitě.
-Detekce pohybu - je to něco jako automatický zaměřovací systém. Pokud mozek zaznamená nějaký pohyb/změnu, okamžitě zaměří oči tím směrem (zaměřuje se taky na jiné věci, například zdroj zvuku)
http://www.tyden.cz/rubriky/veda-a-tech ... 05918.html

Pohyb očí a usínání
Usneme jedině, pokud se oči nehýbou. Jedná se o další kontrolní mechanizmus, aby se "tělo" neodpojilo, pokud ho "mysl" stále používá.
Můžeme toho ale využít v náš prospěch - stačí "tělo" přesvědčit o tom, že už tam nejsme. To uděláme tak, že zastavíme všechny pohyby očí.
Ale není to tak snadné, jak se zdá. Většina z těchto pohybů je reflexivních a bude to chtít jistou praxi se je naučit ovládat .

Pohyb očí a hypnagogické obrazy
Pohyb očí ničí hypnagogické obrazy (nejspíše díky destabilizaci PGO ponto-geniculo-oktipicalních vln). Zajímavé je, že v REM spánku se oči hýbou,
je podle toho dokonce pojmenován. Je to dáno tím, že NREM a REM spánek řídí jiné neurální mechanizmy (přepnutí mezi aminergní a cholinergní modulací)
Někde v průběhu stavu by měl nastat zlom, kdy pohyb očí již nevadí (PGO jsou již dost stabilní ), ale kde přesně se tento zlom nachází, není jasné. Lepší bude fyzickýma očima
nehýbat vůbec a naučit se jiné techniky.

Vlastní technika
Zaměřit se na jeden bod a dál očima nepohybovat

Na jaký bod se zaměřit?
Já bych asi volil bod, který je tak 30cm před očima v úhlu 30 stupňů nahoru oproti rovině pohledu, ale zdaleka to není jediná možnost. Existuje bod, který spouští téměř okamžitě hypnagogii. Hodněkrát jsem to zažil, bohužel, když jsem se snažil uvědomit, kde jsou oči, tak se pohly, ale bude popisovanému bodu docela blízko, možna trošku výš a napravo. Dost velkou roli tam bude také hrát zaostření do správné vzdálenosti a zaměřeni na správnou vrstvu vrstvy.
Jako bod také můžete využít očních klíčů, ale zatím není jasné, u kterého pohledu to bude výhodnejší - fyzického či nefyzického. O nefyzickém pohledu budou informace v části o vrstvách pohledu .

Vpravo nahoru - vizuální konstrukce - představování,vymýšlení
Vlevo nahoru - vizuální představa - promítání něčeho z minulosti
Vpravo horizontálně - auditivní konstrukce - představování/vymýšlení zvuků
Přímo před sebe - když si představujeme něčí obraz nebo se na něj soustředíme
Vlevo horizontálně - auditivní představy - vzpomínání na zvuky
Vpravo dolů - kinestetické - vybavováni pocitů
Vlevo dolů - auditivní tonální - vnitřní dialog
Obrázek
Obrázek

Cvičení:
Zaměřte se na černou tečku ve středu obrázku a snažte se zastavit veškeré pohyby očí. Pokud se vám to povede, ty barevné fleky kolem by měly začít mizet (nejspíš vytváří negativní paobrazy, které se navzájem negují). Cílem je, aby kompletně zmizely a zůstala jen ta černá tečka. Tento stav je třeba udržet co nejdéle. Při otevřených očích to může dělat problémy - slzení. Cvičení moc nepřehánějte, ať si nevysušíte oči, občas je třeba mrknout a začít odznova. Při zavřených očích v relaxaci už by tam tyto problémy být neměly, ale budou tam zas jiné - reflexy, a nebude se na co zaměřit - bude třeba zvolit virtuální tečku. :-)
TO DO S3 (odkazy članaky PGO , role DLPFC)
Obrázek


Rychlý pohyb očí nahoru a dolů
- (málo informací o metodě, není otestována)
-použít v 99% paralýzy
-hýbat nima co nejrychleji asi 10s (nefunguje mu to u pohybu do stran)
-jedná se o typ hypnotické psychoterapie “eye movement desensitization and reprocessing” or EMDR which uses side to side eye movements
? simulace REM
TO DO najít info a otestovat


TO DO -članek
Věci ve fyzickém pohledu:
-enthopic fenomana
-tečky
-stmívání
-blikání
Help! I'm a multidimensional being trapped in a linear time-space continuum!


Zpět na „Lucid Dreaming Project“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 23 hostů