Čchi-kung

Uživatelský avatar
Pernee
Příspěvky: 72
Registrován: čtv, 29. kvě 2008, 12:56
Kontaktovat uživatele:

Čchi-kung

Příspěvekod Pernee » pát, 04. črc 2008, 14:33

Zdravim. Nemá někdo knihu o cvičení nějaké techniky čchi-kunhu? pokud možno zhan zhuang, který je prej nejsilnější. Dík moc. :)

Uživatelský avatar
clario
Příspěvky: 693
Registrován: čtv, 29. kvě 2008, 16:08
Kontaktovat uživatele:

Re: Čchi-kung

Příspěvekod clario » pát, 04. črc 2008, 17:45

Něco málo o čchi kung tady většina je stažená od ATY s FTPka, jsou tam i ty dvě knížky od george Falun Gong a Zhuan Falun

http://megaupload.cz/dgagGFm7hHsAACZhWs ... g-rar.html
Earth shakes,
Stone breaks
The forest is at your door
The dark sleep is broken
The woods have awoken
The trees have gone to war

Asanoth
Příspěvky: 83
Registrován: pát, 30. kvě 2008, 20:05

Re: Čchi-kung

Příspěvekod Asanoth » pát, 04. črc 2008, 21:43

prosimte never tomu, ze ZZ je nejslinejsi, to rikaj jenom lidi co ho cvicej :D
myslim, ze je to dost individualni a kazdej chi kung, ke kterymu pristupujes zodpovedne a civics ho spravne je VELMI mocny...
Scott Shaw: "Chi Kung pro zacatecniky",dobrej navod pro praci s energii :)
Jang Jwing Ming: "Chi Kung pro zdravi a bojova umeni", tradicni metody Chi Kungu.

GeorgeLD
Příspěvky: 216
Registrován: ned, 01. čer 2008, 02:22

Re: Čchi-kung

Příspěvekod GeorgeLD » čtv, 10. črc 2008, 00:02

Zalezi na tom co hledas. Nevim jestli obsahuje Zhan Zhuang i Zakon - jinymi slovy, zda je tenhle qigong pripo samostatna Cesta, nebo je to proste doplnek k bojovemu umeni. Uz jsem to nekde psal - treba Tai Chi v minulosti obsahovalo take Zakon a nebylo to dostupne siroke verejnosti. Dneska uz je, ale nikdo ti uz neda Zakon, takze je to jen cviceni k udrzeni telesne kondice a zlepseni zdravotniho stavu. Je to jako kdyby se clovek ucil jen buddhistickou meditacni polohu v lotosem sedu a nemel k tomu buddhisticky Zakon - nebyla by to uz Cesta, ale jen neco na zpusob relaxace.
Zajimalo by me ale: proc chces cvicit qigong? Nemam na mysli to, ze si chces otevrit energeticke drahy, neco je vzdycky za tim vsim. Co je to?
Kazdopadne, jestli chces nekam dojit, tak se zamer jen na jednu praxi qigongu. To samozrejme obsahuje i to, ze si nebudes vecer cvicit qigong a rano Pozdrav Slunci, protoze to je joga :)

Asanoth
Příspěvky: 83
Registrován: pát, 30. kvě 2008, 20:05

Re: Čchi-kung

Příspěvekod Asanoth » čtv, 10. črc 2008, 08:44

co je Zakon?

jo, k te jedne praxi: mam dojem, ze nejlepsi bude jich vyzkouset vic, a pak si vybrat, ne? ;)

GeorgeLD
Příspěvky: 216
Registrován: ned, 01. čer 2008, 02:22

Re: Čchi-kung

Příspěvekod GeorgeLD » čtv, 10. črc 2008, 12:19

Zakon je to, co vede cloveka na jeho duchovi ceste. Kdyz prednasel Jezis svym ucednikum, prednasel jim svuj Zakon. Nemuzes cvicit buddhisticke meditacni cviceni a mit k tomu Jezisuv Zakon - to je o cem mluvim, ty praxe se mezi sebou nesmi michat. A tak, kdyz hleda clovek duchovni smer a rozhodne se delat Tai Chi, uz k tomu nema Zakon a tak to ztratilo ten nejdulezitejsi prvek. Kdyz je nekdo buddhista, musi jit podle Sakjamuniho Zakona, nesmi tam primichavat vlastni veci Jezise Krista, nebo praktikovat qigong, eventuelne jogu. A obzvlaste v buddhismu na praktikovani jedne kultivacni cesty jsou velice prisni a davaji si na to velky pozor.

Uživatelský avatar
ATA
Příspěvky: 1600
Registrován: stř, 28. kvě 2008, 18:55
Bydliště: Litovel
Kontaktovat uživatele:

Re: Čchi-kung

Příspěvekod ATA » čtv, 10. črc 2008, 21:03

Tohle se mi moc nezdá vždy je to nejaka kombnace metod a nazoru
Help! I'm a multidimensional being trapped in a linear time-space continuum!

Uživatelský avatar
Sunny:-)
Příspěvky: 221
Registrován: sob, 31. kvě 2008, 21:00
Kontaktovat uživatele:

Re: Čchi-kung

Příspěvekod Sunny:-) » čtv, 10. črc 2008, 21:11

Ne tak úplně.. vždy jsou víceméně dvě možnosti.. Buď to vezmeš "kombinační cestou" nebo budeš striktně a v nejčistší podobě dodržovat tu jednu cestu (Zákon).
Mě zatím vyhovuje spíše všeho chuť a utváření názorů z vícero pohledů, každopádně i "jedna cesta" má něco do sebe (jasně definovaný pohled na vše okolo), spíš už jich v dnešní době moc opravdu plně funkčních nezůstalo. Možny se mýlím, co já vím. :)
Svým životem a každým naším rozhodnutím si tvoříme svět okolo nás. Tvořme ho proto s úsměvem a se zářivými barvami v ruce skutečně takový, jaký chceme ve svém srdci. ;-)
Obrázek

GeorgeLD
Příspěvky: 216
Registrován: ned, 01. čer 2008, 02:22

Re: Čchi-kung

Příspěvekod GeorgeLD » čtv, 10. črc 2008, 21:57

Tak ja tady tedy nebudu rikat co by kdo mel a nemel delat, ale reseni je urcite v hlubokem zodpovezeni teto otazky: "proc chci ty veci kombinovat?" Tedy, proc mam byt buddhista a zaroven se ridit ucenim Jezise Krista? Znamena to, ze budu postupuvat vpred 2x rychleji? Znamena to ze neco bude 2x kvalitnejsi?
Dam takovy prikladek: v Taoismu se na urcite urovni vyzduje zrozeni Nesmrtelneho ditete - je to v podstate jemnohmote telo, ve kterem pak na velmi vysoke urovni prebyvaji, nejspise Taove. V buddhismu se ale kultivuje buddhovstvi a clovek se stava buddhou a ne taem. Buddhismus a vsechny kultivacni praxe ktere spadaji do teto kategorie (napriklad take krestanstvi) vyzaduje zrozeni Buddhova tela. Takze kdyz budes praktikovat buddhismus a taoismus zaroven, vytvori se ti jak Nesmrtelne dite tak Buddhovo telo a ty pak budes Buddha i Tao zaroven?
Jiny priklad: Falun Gong a Tantrismus. V tantrismu (v te opravdove vetvi buddhismu, nemyslim ty ruzne pseudotantrismy) se po urcite dobe praktikovani ma vytvorit Kolo Zakona. Je umisteno nekde v oblasti nad brichem a je situovano vodorovne. Ve Falun Gongu je take potreba Kolo Zakona, ale to je jine a je situovano horizontalne a svuj stred otaceni ma kousek pod pupkem. Takze kdyz budu praktikovat Falun Gong a tantrismus zaroven, to budu mit dve Kola Zakona, tak to je paradni, ne? Ted jeste k tomu budu praktikovat taoismus, aby jsem mel k tomu Buddhovu telu i Nesmrtelne dite... takze to asi pujdu do nebe v plne polni, ze? :mrgreen:
Byla to samozrejme ironie, nikoho jsem se tim nechtel dotknout. A ted si polozme otazku - kdyz se v uceni Buddhy Sakjamuniho vytvori Buddhovo telo, tedy narozdil od taoismu, jake jeste vsechny jine veci se musi krome nej vytvorit v tele, ktere jsou specificke pro tento duchovni smer? Uvedl jsem ty nejnapadnejsi, ale v knihach se da docist o vice vecech a kdo vi kolik jich je neznamych, ktere jdou mimo nase lidske schopnosti videni.
Mozna ze to bude vice patrne na qigongu: vi nekdo z vas, jak ta cviceni funguji? Ja to nevim, ale muzeme predpokladat neco takoveho: v qigongu A je potreba otevrit energeticke drahy X, ktere kdyz jsou otevrene, otevrou take drahy Y. Qigong B zablokuje drahy X, aby se energie mohla vice sousdredit do drah Y a otevrela je rychleji, protoze potrebuji J k tomu, aby se v tele otevrel obeh I, ktery pak v konecne fazi odblokuje Y velice rychle.... otazka: nebudou si prekazet? :D

Uživatelský avatar
Sunny:-)
Příspěvky: 221
Registrován: sob, 31. kvě 2008, 21:00
Kontaktovat uživatele:

Re: Čchi-kung

Příspěvekod Sunny:-) » čtv, 10. črc 2008, 22:09

Z tohoto úhlu pohledu samozřejmě nepotřebuješ dvě kola ani další těla atd.. Spíš je to o něčem trochu jiném. Dřív v té či dané oblasti bylo praktikování toho či ono.. jenže dnes už tomu v rámci naší civilizace moc není, takže někteří si vyberou jednoduše cestu, která jim sedí nejvíc a jdou po ní.. pokud je promakaná jako Tao.. nebo budhismus.. vše OK, jenže je zde početná skupina lidí, kteří se vydají na Cestu a nevědí přesně kudy.. nesedí jim ty dané cesty až do hloubky.. A tak jednoduše vykročí ze dveří a jdou tam, kam je srdce táhne. Dojdou až do určité hloubky toho něčeho.. více či méně až z toho dostatnou veškerou potřebnou zkušenost a posouvají se dál.. Stále je to ale jen ta samá Cesta pro každého z nás.
Jen v prvním případě člověk plně přijme jako svoji srdeční záležitost tu danou cestu a poté ji přijme do všech náležitostí.. Zatímco v té druhé se jednoduše vyvíjí každým krokem jen bez předem daného a léty vybroušeného systému. (přes různé nazírání na skutečnost a z toho dává věci dohromady) Jeho Cesta je stejná jako ta první, učí se. Prochází přes různé učení a různé "styly", které potká až vždy na více či méně delší čas zakoření tam, kam ho to táhne nejvíce (a získá zkušenost co má získat.. poté se posouvá dál). Nevidím v tom žádný problém, jen jednoduše nejde po předem vyšlapané cestě, přesto všechny cesty nakonec vedou na stejné místo a je úplně jedno, jak tam člověk dojde. :)

:arrow: Můj text je míněn spíše všeobecně, vyloženě u Čchi-kungu asi není moc co řešit. :)
Svým životem a každým naším rozhodnutím si tvoříme svět okolo nás. Tvořme ho proto s úsměvem a se zářivými barvami v ruce skutečně takový, jaký chceme ve svém srdci. ;-)
Obrázek

Asanoth
Příspěvky: 83
Registrován: pát, 30. kvě 2008, 20:05

Re: Čchi-kung

Příspěvekod Asanoth » pát, 11. črc 2008, 18:45

sunny to rekl pekne :)
neni nahodou nesmrtelne dite, budhovo telo, merkaba a ty kruhy a vsechny tyhle veci z vnejsiho pohledu tataz vec? nad tim bych premyslel :)

GeorgeLD
Příspěvky: 216
Registrován: ned, 01. čer 2008, 02:22

Re: Čchi-kung

Příspěvekod GeorgeLD » pát, 11. črc 2008, 19:17

Sunny: asi jsi neco nepochopil uplne spravne - ty ani nemuzes mit dve tela nebo dva Faluny, takhle si totiz nevyvines vubec nic.

Znam par lidi, co delaji tu kombinaci vseho. Chvili se zajimaji o tohole, chvili o tamto, porad ctou knihy z ruznych duchovnich smeru a nekteri uz poradne dlouhou dobu. Jak se na ne tak divam, oni ve skutecnosti jeste nikde nepokrocili, jen stale sbiraji informace a jestli neudelaji zasadni zlom ve svem zpusobu mysleni, budou ty informace sbirat do konce sveho zivota, budou to nekonecni duchovni nadsenci a tzv. duchovni hledaci - existuje pro ne dokonce i takovyto pojem. Protoze je treba si uvedomit rozdil mezi sbiranim informaci a duchovnim rustem. Ale jestli to chce nekdo kombinovat, protoze mu to takto vyhovuje, myslim ze to taky neni spatne. Potom by se mel ale za par let zastavit a zeptat se sam sebe: "jaky pokrok jsem za tu dobu udelal?" A hlavne by si mel kazdy ujasnit, co vlastne chce a proc.
Napriklad: proc chcete cvici qigong? Docela by me zajimal ten duvod, tak prosim nekdo napiste.
Napriklad, mozna trosku flame, ale: jestli chcete cvicit qigong, aby jste mohli lepe ovlivnovat pocasi, nebo pohybovali predmety, chcete se vylecit z nemoci, nebo si vyvinout nejake schopnosti, vcetne toho ze mozna chcete konecne astralne cestovat, byt mistr sveta v nejakem bojovem umeni, evokovat nejake duchy, navstivit zemrelou babicku, nebo pokecat se svm mrtvym psem, smirovat sousedku, manipulovat s lidmi aby jste si mohli zajisitit lepsi postaveni v praci, byt zajimavy nebo proste jen hledate nejaky konicek, potom to co jsem napsal v tomhle topicu se vas vubec netyka.

Uživatelský avatar
Mojzma
Příspěvky: 28
Registrován: pát, 06. čer 2008, 21:07
Kontaktovat uživatele:

Re: Čchi-kung

Příspěvekod Mojzma » pát, 11. črc 2008, 23:25

No já souhlasim s Assanothem. Řekl bych že to jedna a ta samá věc je..
A já např žádnej důvod pro cvičení chi-kungu nemám. Prostě se to chci naučit. I když nevim proč.. ;)

GeorgeLD
Příspěvky: 216
Registrován: ned, 01. čer 2008, 02:22

Re: Čchi-kung

Příspěvekod GeorgeLD » sob, 12. črc 2008, 00:13

Kolo Dharmy (nevim proc tomu rikate kruh) a Buddhovo telo je tataz vec? To mi presne nejde do hlavy :) Buddhovo telo a Taovo telo tataz vec? Dokonce i dve buddhova tela nejsou tataz vec, ani dve lidska tela ne. Ale zalezi samozrejme na tom, z jakeho uhlu pohledu se na to divate.

Asanoth
Příspěvky: 83
Registrován: pát, 30. kvě 2008, 20:05

Re: Čchi-kung

Příspěvekod Asanoth » sob, 12. črc 2008, 16:31

George: Z jakeho duvodu bychom to meli cvicit, aby se nas to tykalo?
jinak, myslim, ze cilem vsech kultivacnich praktik je dosazeni nejakeho stupne dokonalosti. ale tento cil bude u vsech velmi stejny nebo podobny. Rozumis, je vyspelejsi Nesmrtelne dite nebo Budhovo telo? To ric nemuzes. blbe se to popisuje, ale podle to vazne bude z objektivniho pohledu to same ;)

edit: jeste jsem chtel rict dalsi off-topic vec :) K tem hledacum: i ja mezi ne patrim. Ale proc si vybirat cestu, ktera ti nevyhovuje, kdyz mas sanci najit jinou pro Tebe jako stvorenou?

GeorgeLD
Příspěvky: 216
Registrován: ned, 01. čer 2008, 02:22

Re: Čchi-kung

Příspěvekod GeorgeLD » sob, 12. črc 2008, 17:02

Spatne jsi precetl to co jsem napsal. Nerozlisoval jsem nikde, zda je vyspelejsi Buddhovo telo nebo Nesmrtelne dite. Oba dva typy tel jsou projevem Universa. Stejne jako lidke telo je ve fazi dospivani, tak i Buddhovo telo ma svou fazi dospivani. Nenech se zavadet tim, ze Nesmrtelne dite ma ve svem nazvu slovo dite - protoze takto ho pojmenovali v Taoismu a je to asi proto, ze kdyz se zrodi, je velmi male, stejne jako Buddhovo telo. Taove a buddhove jsou dva ruzne typy bytosti vysoke urovne, nerikej ze jsou stejni, protoze jsou jini a kazdy z nich je potvrzenim Zakonu naseho vesmiru. Samozrejme, nebudu nekoho utvrzovat v tom, ze je to jedna a tataz vec, protoze je to jeho nazor. A nazory jsou pomijive.
K tem hledacum - zkus si znovu precist kontext kde jsem uvedl duchovni hledace a pak se nad tim zamysli a zkus zjistit, co se tim mysli.
Pokud jde o to, ze cilem tech praktik je dosazeni urciteho stupne dokonalosti - to co je jejich cilem je jedna vec a to ceho chce nekdo dosahnout je vec druha.

Uvazoval jsem jak odpovedet na to, kterych lidi se to tedy tyka. Reknu to jednim pribehem:

Mäsiar stretol dvoch ľudí, ktorí kultivovali budhovstvo. Títo dvaja mu povedali, že sú na ceste na západ, aby navštívili Budhu a pokúsili sa presvedčiť mäsiara, aby šiel s nimi. Mäsiar povedal, "Ja som príliš špinavý a nehodný. Ale vezmite prosím so sebou moje úprimné srdce." Takže mäsiar si vybral srdce a dal ho tým dvom ľuďom. Dvaja ľudia, kultivujúci budhovstvo súhlasili a vzali jeho srdce na západ. Keď potom prišli k Budhovi, Budha ukázal na obrovský kotol naplnený variacou sa vodou a požiadal ich, ak sa odvážia, skočiť dnu. Obaja ľudia cítili mnoho váhania, takže si mysleli: Možno by bolo najlepšie, ak hodíme do toho kotla to srdce a uvidíme, čo sa stane? (Toto ukázalo, že títo dvaja kultivujúci sa nemali úplnú vieru v slová Budhu a stále ich hodnotili s ľudským srdcom.) Takže hodili do kotla mäsiarovo srdce a stal sa z neho zlatý Budha. Keď to videli, obaja ľudia okamžite tiež skočili dovnútra. Výsledok bol, že sa z nich stali dva kusy smaženého cesta, odraz vnútorného sveta ich bytostí.

Asanoth
Příspěvky: 83
Registrován: pát, 30. kvě 2008, 20:05

Re: Čchi-kung

Příspěvekod Asanoth » sob, 12. črc 2008, 23:25

Ne, Ty jsi spatne pochopil co jsem napsal :) nebyla to prima reakce, ale nevadi, spise recnicka otazka :)
a jakou cestu bys tedy doporucil? aby to melo co nejvetsi ucinek :) docela me zajima, co z tebe vypadne :)
proto hledam. Ty jsi mozna prisel, preskocil vsechny faze typu "chtic po moci", "kineze", "reiki" atd. a ihned jsi nasel svoji cestu, ovsem my hledaci jeste hledame. Zlom, o kterem jsi mluvil nadejde, jakmile nalezneme.
Pribeh hezky, ale co z nej? porad to neresi nici problem :) nemuzes se stat nitrne vericim v nejakem smeru jenom proto, ze si reknes "tak ted zacnu verit".

Uživatelský avatar
Sunny:-)
Příspěvky: 221
Registrován: sob, 31. kvě 2008, 21:00
Kontaktovat uživatele:

Re: Čchi-kung

Příspěvekod Sunny:-) » úte, 22. črc 2008, 21:51

GeorgeLD: Svůj příspěvek jsem bral tak trochu podle sebe, můžeš se věnovat jedné cestě a tou jít a nebo jít postupně třeba přes vícero různých. Tím ale nemám na mysli žádné čtení milionu knih a nic, ale tvoje vlastní Cesta přes hlubší pochopení jednotlivých směrů a cest.

Půjdeš určitou cestou (směrem), poznáš její hlubší základ, poznáš na vlastní kůži o čem to je.. vezmeš si z ní vše, co ti může poskytnout, ale poté jdeš dál, protože ti již dala vše. Možny bych to nenazýval vyloženě cestou, spíše možná určitými střípky. Jako příklad třeba uvedu studium run, věštění z karet, energie kamenů, různé cvičení, AC.. atd. Všechno jsou v jistém směru střípky, které tě můžou v něčem poučit, dát ti hlubší vhled na skutečnost, samo o sobě ale nestačí.. a poté až je poznáš do hloubky tvá cesta tě zavede dál. Měníš se, tvůj pohled se čím dál tím více prohlubuje a vyvíjí. TO jsem měl na mysli svým předchozím příspěvkem, žádné stání na místě, ale místo jedné pevně dané cesty v rámci nějaké tradice.. tvá osobní cesta slepená z různých střípků a hlubších vhledů. ;)

(Není to ale moc příspěvek o Cchi-kungu.. :oops: ..jen na vysvětlenou :) )
Svým životem a každým naším rozhodnutím si tvoříme svět okolo nás. Tvořme ho proto s úsměvem a se zářivými barvami v ruce skutečně takový, jaký chceme ve svém srdci. ;-)
Obrázek

GeorgeLD
Příspěvky: 216
Registrován: ned, 01. čer 2008, 02:22

Re: Čchi-kung

Příspěvekod GeorgeLD » úte, 22. črc 2008, 23:24

Ja vim co mas na mysli. Jestli ma nekdo takoveto konicky, jako vesteni run a podobne, muze tim ziskat nejake zkusonosti a postoupit dale, potom treba nekam prejde. Kdyz ale clovek vstoupi do buddhismu, nebo taoismu apod., mel by se zamerit na praktikovani teto jedne praxe a takto se na to divam ja, protoze takto to chapu ja - a at uz si myslite ze se na to takto divam z jakehokoliv duvodu, nehrajou tam roli zadne zvyky ani podobne veci. Jina vec je, kdyz si nekdo pro zajimavost precte nejake buddhisticke knihy, aby ziskal nejake informace a rady, ale tech se to co pisu samozrejme netyka, ti at si delaji co uznaji za vhodne :) napadlo me jak tomu dat tecku: clovek nemuze byt radnym praktikujicim taoismu a zaroven buddhismu. A nemyslete si, ze by to snad bylo kvuli nejake rivalite mezi ruznymi duchovnimi smery :)

Uživatelský avatar
Sunny:-)
Příspěvky: 221
Registrován: sob, 31. kvě 2008, 21:00
Kontaktovat uživatele:

Re: Čchi-kung

Příspěvekod Sunny:-) » pát, 25. črc 2008, 04:24

Trochu jsem si vzpomněl na tuto naši debatu, na kterou jsem trochu opomněl reagovat. Jen ve zkratce, Cesta je individuální a přesto stejná a vůbec nezáleží jestli člověk bude praktikujícím jedné linie nebo druhé, stejně dobře může jít postupně. (a teď nemyslim budhismus a taoismus, i když částečně taky :D ..každá ho dopraví do hlubšího a hlubšího uvědomění, za předpokladu, že by je neprošel až dokonce rovnou; př. v první se naučí ztišit mysl a být v přítomnosti, (poté ji ne-řádně opustí) a v druhé dostane hlubší vhled do sebe samotného; jde o to, že ne všechny cesty jsou dokonalé od začátku do konce)

Uvedu příklad začne s meditacemi, postupně se bude prohlubovat přes vyšší uvědomění ve snech přes LD až AC, čímž vším duchovní potenciál člověka neskonale roste a to bez ohledu na jakékoliv pevné linie. Když se k tomu poté přidá pár bonusů v podobě věštění, kyvadel, kamenů.. jedině fajn, ale to není to hlavní.
Ač ten někdo nezačal na začátku s nějakou linií a šel si "po svých" nakonec člověk dospěl na stejná místa jako dospěješ ty v rámci praktikování své linie (systém/tradice) a to je to o čem mluvím a to kudy jde značný počet tohoto fora. Přes různé inspirující myšlenky se rozvíjíš dál a dál a nemá to co dělat s tím, že bys něco dělal povrchně, to ani v nejmenším. Je to naprosto stejná Cesta jako tvoje, jenom ten někdo nemá přesně vše dané dopředu a jeho vývoj je více řízen osudem/tím nahoře (?).. Každopádně dosáhne téhož, pokud to myslí samozřejmě vážně. Koneckonců i ty jsi se nenarodil a nezačal hned s Falunem, je to vývoj, nyní je to tvá Cesta, jestli bude i nadále ukáže teprve čas. (a to neznamená, že kdybys to opustil, bylo by to k ničemu, jednoduše by ses vyvíjel dál)

Tak jako tak, stále jdeme všichni stejnou Cestou přes stejná místa a to plně bez rozdílu "vyznání", systémů či "tradic", což je rozhodně krásný. :)
Svým životem a každým naším rozhodnutím si tvoříme svět okolo nás. Tvořme ho proto s úsměvem a se zářivými barvami v ruce skutečně takový, jaký chceme ve svém srdci. ;-)
Obrázek


Zpět na „Knihy“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 hosti